Blog

TAHNIAH! GRADUAN IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN

CongratulationsSetinggi- tinggi tahniah diucapkan kepada semua graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan UNIRAZAK yang telah berjaya menerima surat perlantikan daripada Kementerian Pendidikan Malaysia sebagai penjawat awam DG41. Seluruh warga SIDMA dan UNIRAZAK Sabah turut berbangga dengan perlantikan ini. Ini membuktikan bahawa graduan universiti swasta sentanding dengan graduan univeristi awam.

Ijazah Sarjana Muda Pendidikan UNIRAZAK - Laluan alternatif menjadi guru

Saya bercita-cita untuk menjadi guru tetapi keputusan SPM saya tidak layak untuk masuk ke Institusi Perguruan Malaysia (IPG), di mana saya boleh sambung pengajian  untuk mencapai cita-cita sebagai seorang guru? 

Bagi lepasan SPM yang mempunyai minat mendalam dalam bidang pendidikan pastinya akan mencari 1001 jalan untuk meneruskan cita-citanya. Ini sama kisahnya seperti Cikgu Fredoline yang kini bertugas di SM Chung Hwa, Tenom yang sanggup berhenti belajar di Universiti Awam kerana tidak berminat dengan kursus  yang ditawarkan, walaupun telah menghabiskan satu semester beliau nekad berhenti dan menyambung pengajian ke UNIRAZAK Sabah dengan mengambil Ijazah Sarjana Muda Pendidikan kerana cintanya kepada bidang pendidikan. Berbekalkan kecekalan dan usaha tanpa menoleh kebelakang beliau berbangga dengan profesion yang disandangnya sekarang sebagai seorang guru.

LALUAN MENJADI GURU DENGAN IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN

SPM 600 x 315 px

Di UNIRAZAK, modul pembelajaran program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dibangunkan selaras dengan keperluan pendidikan terkini. Program ini dibangunkan untuk mempersiapkan bakal pendidik dengan pengetahuan dan kemahiran yang penting dalam pendidikan. Pendidikan pada zaman ini semakin mencabar dan bakal-bakal pendidik bukan sahaja memerlukan kemahiran pendidikan asas dan metodologi pengajaran tetapi bakal guru juga perlu menguasi kemahiran dalam aspek-aspek seperti psikologi dalam pendidikan, teknologi dalam pendidikan, pengurusan organisasi, kepimpinan, spiritual dalam pendidikan dan inovasi pendidikan. Dengan kemahiran in graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan bukan sahaja boleh membina kerjaya sebgai guru di sekolah tetapi boleh menjadi pengasas kepada perkara-perkara yang baru dalam pendidikan, contohnya pencipta aplikasi, penyelidik, jurulatih sektor korporat, pensyarah dana usahawan. 

MEMOHON PEKERJAAN SEKTOR AWAM /KERAJAAN

SPA9 sektor awam

Apakah yang dimaksudkan dengan sektor awam? Sektor Awam ialah sekor perkhidmatan awam yang lebih dikenali oleh umum sebagai sektor kerajaan, maka secara umumnya tulisan ini akan menceritakan tentang cara-cara memohon pekerjaan di jabatan-jabatan milik  kerjaan. Sektor awam di Malaysia terbahagi kepada dua, iaitu kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan. Blog ini akan akan memberikan maklumat tentang cara memohon perkerjaan di sektor awam kerajaan persekutuan.

PENDIDIKAN AWAL KANAK KANAK DI MALAYSIA

ECE

Daftar Program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak <------ Klik

Kanak-kanak di Malaysia memulakan pendidikan  luar rumah di Taman Asuhan Kanak Kanak yang lebih dikenali sebagai TASKA atau ‘nursery/child care centre’. Kebanyakan ibu-bapa di Malaysia menghantar anak-anak mereka yang berusia emapat tahun ke bawah ke TASKA, di sana kanak-kanak mula mendapat pendidikan secara tidak formal dengan  bermain dan beraktiviti bersama rakan sebaya dan pengasuh. Peringkat seterusnya di usia 5 hingga 6 tahun, kanak-kanak di Malaysia akan mula memasuki sistem pendidikan secara formal di Taman Didikan Kanak Kanak yang juga dikenali sebagai TADIKA atau ‘kindergarten’. Terdapat dua kategori tadika di Malaysia iaitu tadika swasta dan tadika kerajaan. Di peringkat ini kurikulum pembelajaran mestilah mengikut Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) yang  bertujuan menyediakan pengalaman pembelajaran kepada murid-murid yang berumur antara empat hingga enam tahun bagi menyuburkan potensi mereka dalam semua aspek perkembangan, menguasai kemahiran asas dan memupuk sikap positif sebagai persediaan masuk ke sekolah rendah. Pihak kerajaan khususnya Kementerian Pendidikan Malaysia bertanggungjawab melaksanakan dasar-dasar dan garis panduan untuk mengawalselia kurikulum, kelayakan guru, dan standard keselamatan dalam institusi pendidikan ini. Langkah-langkah ini adalah untuk memastikan semua kanak-kanak mempunyai akses kepada pendidikan awal kanak-kanak berkualiti tanpa mengira latar belakang dan status sosio ekonomi mereka.

 

Write comment (1 Comment)

Search