Latar Belakang Kolej SIDMA

Milestone2022

Kolej SIDMA adalah sebuah Institusi Pendidikan Tinggi Swasta yang menawarkan program akademik dari Pengajian Asas, Program Diploma, Ijazah sarjana muda, dan Ijazah sarjana dalam pelbagai bidang dari pendidikan hingga perniagaan melalui rangkaian rapatnya dengan Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK) yang dimiliki sepenuhnya oleh Yayasan Pelaburan Bumiputera, yang juga memiliki Permodalan Nasional Berhad (PNB).

Di bawah pimpinan Pengasas dan Pengerusi Prof. Dr. Morni Hj. Kambrie, Lembaga Pengarah yang dipercayai, dan pasukan pengurus yang dinamik; kolej ini berkembang maju selama bertahun-tahun. Ia dengan cepat menjadi pusat serantau terbesar UNIRAZAK di Malaysia yang menjalankan pelbagai kursus UNIRAZAK di samping menjalankan program-programnya sendiri.

Ditubuhkan pertama kali di Sarawak pada tahun 1998, kolej yang sebelum ini dikenali sebagai Institut Pengurusan Dinamik Seminar (IPDS) memperluaskan operasinya ke Bumi Di Bawah Bayu, Sabah, pada tahun 2002. Semasa penubuhannya di Kota Kinabalu, mereka menyewa bangunan dua tingkat seluas kira-kira 15,000 kaki persegi dan memiliki kumpulan pertama sebanyak 34 pelajar pada tahun 2003, di bangunan Prudential, Lintas. Seiring dengan berlalunya waktu, SIDMA terus berkembang di kampus seluas 50,000 kaki persegi di Jalan Bundusan dan populasi pelajarnya meningkat hampir lebih dari 2,000 orang pelajar berdaftar dan aktif, dan masih terus meningkat.

Terletak di Jalan Bundusan Penampang, Kota Kinabalu, Kolej mempunyai persekitarannya yang dinamik dan bertenaga serta dilengkapi dengan infrastruktur teknikal terkini, berusaha dengan mengadopsi dan memberi tumpuan kepada proses pengajaran dan pembelajaran bercampur, satu model pengajaran dan pembelajaran yang menggabungkan pertemuan konvensional dengan tutor dan pensyarah di dalam bilik kuliah dan sistem sokongan berasaskan internet yang menyediakan interaksi berterusan di antara pelajar, tutor dan pensyarah di seluruh negara; serta memastikan pelajar terlibat dalam persekitaran kondusif untuk memahami dan melaksanakan teori yang dipelajari di dalam bilik darjah ke dalam pengalaman kerja dunia nyata, dengan demikian menghasilkan tenaga kerja yang relevan untuk Revolusi Industri ke-4.

Dengan matlamat mencapai misinya untuk menghasilkan graduan yang berpengetahuan, mahir dan kompetitif, kolej SIDMA komited untuk melengkapi pelajar-pelajarnya dengan pengetahuan dan kemahiran berkualiti melalui penyediaan kemudahan pembelajaran yang cemerlang dan perkhidmatan sokongan pendidikan yang unggul. Digerakkan oleh visi dan misinya, fasiliti-fasiliti diperbaharui secara berterusan untuk memastikan hanya yang terbaik disampaikan kepada pelajar-pelajarnya dan orang ramai.