Bantuan Pendidikan

Senarai Bantuan Pendidikan

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)

Ini adalah jenis pinjaman yang disediakan oleh kerajaan Malaysia untuk membantu kewangan pelajar di institusi pengajian tinggi awam dan swasta.

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) ditubuhkan di bawah Akta Tabung Pendidikan Tinggi Nasional 1997 (Akta 566) dan berkuat kuasa mulai 1 Julai 1997. PTPTN mula beroperasi pada 1 November 1997 di Bangunan Wisma Chase Perdana, Off Jalan Semantan, Damansara Heights, Kuala Lumpur.

Fungsi-fungsi PTPTN:

 1. Menguruskan pembayaran pinjaman pelajar untuk tujuan pengajian tinggi dan mengutip bayaran pinjaman.
 2. Mengumpul deposit, membentuk dan menawarkan skim simpanan untuk tujuan simpanan bagi pengajian tinggi.
 3. Melaksanakan sebarang fungsi lain yang diberikan kepada PTPTN di bawah mana-mana undang-undang bertulis.

Kelayakan, Pemohon mesti:

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Tidak melebihi 45 tahun pada tarikh permohonan.
 3. Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan sekurang-kurangnya tiga (3) kredit.
 4. Memiliki sijil-sijil yang diiktiraf untuk memenuhi syarat program ijazah: STPM, A-Levels, Asasi Universiti, Matrikulasi Tempatan atau Diploma yang diiktiraf.
 5. Pelajar IPTS mesti memperoleh Sijil Pengiktirafan dari Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Tempoh persetujuan kursus dan Sijil Pengiktirafan mesti masih sah pada tarikh permohonan.
 6. Tempoh pengajian yang tinggal selepas permohonan mesti melebihi satu (1) tahun.
 7. Tiada penaja (contohnya MARA atau JPA) atau biasiswa.

Kriteria Lain:

 1. Bagi pelajar yang memohon kali kedua, pinjaman yang telah diperluaskan oleh PTPTN sebelum ini mesti diselesaikan sepenuhnya sebelum permohonan baru dibuat.
 2. Pelajar yang telah menerima pinjaman PTPTN melalui kolej/universiti sebelum ini tetapi telah meninggalkan atau tidak menamatkan pengajian, dikehendaki mengakhiri kontrak dan membuat pembayaran penuh kepada PTPTN sebelum permohonan baru boleh dibuat.
 3. Mulai Januari 2012, adalah wajib untuk membuka akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) jika pelajar ingin memohon pinjaman PTPTN.

 

Akaun SSPN:
Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) adalah skim simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pembiayaan pengajian tinggi.

Mulai 1 Januari 2012, pelajar yang memohon pinjaman pendidikan PTPTN mesti mempunyai akaun SSPN dengan jumlah simpanan minimum sebanyak RM20.00. Akaun SSPN boleh dibuka di Maybank, CIMB Bank, Bank Simpanan Nasional, Agro Bank, Bank Rakyat, dan Bank Islam.

Untuk urusan yang cepat, anda digalakkan membuka Akaun SSPN dengan Maybank sahaja. Anda boleh menyemak penyata akaun SSPN anda pada hari berikutnya selepas membuka akaun SSPN di laman web PTPTN.

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Hotline PTPTN di 03-2080 4455.

Permohonan Dalam Talian:
Semua permohonan pinjaman PTPTN mesti dibuat dalam talian. Pemohon perlu memohon melalui Laman Web Permohonan Dalam Talian PTPTN di http://www.ptptn.gov.my semasa tarikh pembukaan dan penutupan permohonan. Pemohon dikehendaki mempunyai alamat e-mel (yahoo.com atau gmail.com) untuk tujuan perhubungan.

Nombor PIN PTPTN:
Nombor PIN boleh dibeli dari Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan harga RM5.00 (sah selama 6 bulan SAHAJA). Sila simpan resit untuk tujuan log masuk laman web.

Sekiranya terdapat kesulitan untuk log masuk atau menetapkan semula kata laluan, sila hubungi:

PTPTN Sabah
B-01-06 Tingkat 1 & B-02-06 Tingkat 2,
Warisan Square, Jalan Tun Fuad Stephens,
88100 Kota Kinabalu, Sabah

Nombor Telefon: 088 - 487 245/ 088 - 487 246
Nombor Faks: 088 - 487 249

Laman Web Rasmi: http://www.ptptn.gov.my

Waktu Operasi: 8.00 pagi hingga 5.00 petang (Isnin hingga Khamis) 8.30 pagi hingga 11.45 pagi dan 2.15 petang hingga 5.00 petang (Jumaat)

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)
Pinjaman Yayasan (Negeri)

Search