Pengerusi

Slide

Prof Dr. Morni Kambrie,
Pengerusi SIDMA COLLEGE SABAH SDN. BHD.,
Ph.D in Entrepreneurship (Stirling, Scotland).

Prof. Dr. Morni Kambrie, Pengasas dan Pengerusi, Lembaga Pengarah SIDMA, dilahirkan di Miri, Sarawak, pada tahun 1956. Pendidikan sekolah rendah dan menengahnya meliputi beberapa buah sekolah di Sarawak dan diakhiri di Sekolah Menengah St Joseph, Kuching, di mana beliau menamatkan pendidikannya hingga Tingkatan Lima pada tahun 1973, dan kemudian ke Kolej Tun Tuanku Haji Bujang di Miri untuk Tingkatan Enam Atas pada tahun 1975. Dr. Morni juga mempunyai kelayakan Institut Bertauliah Pengangkutan (CIT) dan juga Diploma Lanjutan dalam Kajian Pengangkutan dari Universiti London. Beliau meneruskan pengajian ke Scotland untuk mengikuti program MBA di Universiti Stirling, dan kemudian menamatkan PhD dalam Keusahawanan, juga dari Universiti Stirling pada tahun 1990.

Kerjaya Dr. Morni bermula sebagai Eksekutif Pemasaran untuk PETRONAS pada tahun 1981. Beliau meletakkan jawatan pada tahun 1984 untuk memulakan perniagaan sendiri, Nexus Trading House, yang terlibat dalam import kayu gergaji dari Indonesia untuk dijual kepada pasaran tempatan Sarawak. Pada masa yang sama, beliau juga dilantik sebagai pensyarah kontrak di UiTM. Beliau berhenti mengajar di UiTM pada tahun 1987 untuk meneruskan MBA di Scotland.

Selepas menamatkan MBA dan PhD pada tahun 1990, Dr. Morni menyertai Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) untuk beberapa bulan sebelum dipinjamkan ke Pejabat Ketua Menteri Sarawak sebagai Pegawai Pentadbiran Utama selama dua (2) tahun. Beliau kemudian kembali ke SEDC pada tahun 1993 untuk mengambil jawatan Pengarah Bahagian BCIC.

Selain UiTM, Dr. Morni juga mengajar di beberapa universiti lain atas kontrak, seperti Universiti Edith Cowan, Australia, program MBA Bath MIM, dan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).

Antara Jun 1994 dan Disember 1995, Dr. Morni dilantik sebagai konsultan kepada Kerajaan Filipina. Tugas utamanya adalah melakukan penyelidikan mengenai parameter pembangunan ekonomi untuk projek yang dipanggil Pembangunan Enterprise di Kawasan Minoriti Muslim di Selatan Filipina. Projek ini telah dibiayai oleh Kerajaan Amerika Syarikat (USAID) di bawah Projek GEM dan diletakkan di bawah Penasihat Presiden ketika itu untuk Mindanao, Mr Paul Dominguez. Sebahagian daripada dapatan penyelidikan kemudian digunakan oleh Kerajaan Filipina dalam rundingan damai dengan Front Pembebasan MORO di bawah Nur Misuari pada tahun 1996.

Beliau kini mengendalikan institusi pengajian tinggi peribadinya sendiri, SIDMA College dengan kampus di Kuching (ditubuhkan pada tahun 1997), dan Kota Kinabalu (ditubuhkan pada tahun 2002) yang menawarkan program ijazah untuk Universiti Antarabangsa UNITAR. Beliau berkahwin dan mempunyai 7 orang anak.

Hobi beliau adalah menyanyi, memasak, dan memancing.